Günümüzde uzun açıklıklara sahip köprülerde ve betonarme yapı elemanlarında, ard germe uygulamasıyla daha ince kesitlerde daha fazla taşıma kapasitesi sağlayarak malzeme tasarrufu yapılmasını ve daha estetik tasarımların oluşmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı, ard germede kullanılan malzemelerin sağlamlığı, dayanıklılık, kalite ve malzemenin özellikleri önemlidir.

Yapı elemanlarında ard germe yöntemiyle güçlendirilmesi ve yapısal dayanıklılığının artırılması için kullanılan ard germe’nin elemanlarını tanıyalım:

Galvanizli Kanal

Kanalın düz şekli sayesinde sistem, döşeme yapılarının yüksekliğini maksimum düzeyde kullanır ve böylece eklenen öngerilmenin etkisini artırır.

Ard germe yönteminde kullanılan, öngerilme halatını yerleştirmek amacıyla kullanılan metal veya plastik borulardır. Bazı ülkelerde plastik kanalların kullanımı yaygın olmaktadır.

Galvaniz kanallar, ardgerme tendon çeliğinin daha sonra yerleştirilmesi için beton boyunca sürekli bir boşluk oluşturmak için kullanılır.  Kanalın korozyona uğramaması için bir bariyer olarak olası ihtimallere karşı kanalın kalitesine, bütünlüğüne ve sürekliliği önemlidir.

Ard Germe Teli

Strand, ard germe sistemlerinde kullanılan öngerilim vermek için kullanılan ince çelik tel halatlardır. Bu çelik teller gerilerek istenen gerilim seviyelerine getirilir ve betonarme elemanın yük taşıma kapasitesini ve çekme dayanımını artırmaktır.

Koruyucu Kaplama

Bonded ard germe sistemlerinde, çelik teller ve elemanları korumak amacıyla paslanmaya karşı dayanıklı bir kaplama uygulanabilir. Koruyucu kaplamalar, yapı elemanlarının uzun ömürlülüğünü sağlamak, bakım maliyetlerini azaltmak ve yapıya dayanıklılık kazandırmak amacıyla önemli bir rol oynar.

Gres Kapakları

Korozyondan korumak ve tellerin kaymasını engelleyen takozların düzgün hareket etmesini sağlamak için ankrajlarda kullanılmaktadır.

Trompet

Trompet beton elemanın içinde kalır ve gerilme sırasında gerilme kuvvetini betona doğru iletir. Gerilecek tel sayısına bağlı olarak farklı boyutları vardır. Kalıp ile bağlantı için ön enjeksiyon deliği ve dişli delikler ile sağlanır.

Yatak Plakası

Ard germe uygulaması sırasında kullanılan “yatak plakası” veya “yataklama plakası,” çelik tellerin germe kanalında veya ankraj noktalarında betonarme elemana uygulandığı noktada kullanılan bir bileşendir.

Takoz

Takozlar, telleri kavrayan ve gerildikten sonra kaymalarını önleyen çok önemli bileşenlerdir. Telleri yerine kilitlemek için ankrajlara yerleştirilirler.

Ankraj

Ankrajlar, ard germenin yüksek mukavemetli çelik halatların uçlarını yapı içinde sabitlemek için kullanılır. Ankrajlar, yapı elemanlarının güçlendirilmesi ve dayanıklılığının artırılması amacıyla kullanılır. Doğru tasarlanmış ve uygulanmış ankrajlar, yapı elemanlarının uzun ömürlülüğünü sağlar ve yapıya ekstra taşıma kapasitesi kazandırır. Halatlar için sabit ve germe ankrajları bulunmaktadır. Ard germe uygulaması halatların bir ucu sabit ankraja bağlanırken diğer ucu ise germe ankraja bağlanır. Hatta, gerilme işlemi germe ankrajın bulunduğu uçta uygulanmaktadır.

Ankraj Başlığı

Ankraj başlığı gerdirme sisteminin önemli bir parçasıdır. Tekil gerilme elemanını tutan kama ile birlikte çalışır. Öngerme yükü daha sonra Yatak Plakasına aktarılır. Tendon boyutları için, bu öngerme kuvveti Taşıyıcı Plakaya gerek kalmadan doğrudan yapıya aktarılabilir.

Ankraj Kilidi

Halat kesme işlemi yapıldıktan sonra öngerilme kablosunun geri kaçmasını engellemek amacıyla üretilmiştir.

Derz Dolgu Kapağı

Bir ard germe tendonunun derzlenmesindeki amaçlar ise şunlardır:

– Tendon kanalını alkali malzeme (grout) ile tamamen doldurarak etkili bir korozyon koruması sağlamak;

– Öngerme çeliğinin yapı ile bağlanması sağlamak

Kama

Tendonun tellerini ankraj yapılabilmesi için ard germede kamanın yeri çok önemlidir.

Kalın ucun etrafındaki bir olukta yaylı tel tutucu klips veya o-ring bulunan iki veya üç parça şeklindedir. Kamalar, tele yerleştirilmesi ve tel ile kama deliği arasındaki sünek bir çekirdekle sertleştirilir.

Germe Krikoları

Bu hidrolik veya mekanik cihazlar çelik tellere gerilim uygulamak için kullanılır. Tendondaki telleri istenen seviyeye germek için gerekli kuvveti uygulanmasını sağlar.

Dolgu Malzemesi

Germe işlemi tamamlandıktan sonra germe kanalları genellikle uygun bir dolgu malzemesi ile doldurulur. Bu, tellerin ve kanalların çevresindeki boşlukları doldurarak koruma ve dayanıklılık sağlar.