Blog
Çelik Projeler
Çelik, esnek yapısı ve işlenebilir olması nedeniyle süreç içerisinde sadece mimar ve mühendisler için değil toplumun bütün kesimleri için vazgeçilmez bir unsura dönüşmüştür. Mimar ve mühendislerin vazgeçilmezi olan çelik, hayallerin gerçeğe yansımasında önemli bir rol üstlenir.
Çelik Nasıl Elde Edilir?
Çelik, demir ve karbonun birleştirilmesiyle ortaya çıkan-alaşım- üründür. Çeliğin kalitesi, dayanıklılığı ve esnekliği alaşımda kullanılan karbon miktarına bağlıdır. Çelik esnek ve dayanıklıdır. Bu nedenle hayal gücünün sınırlarını zorlayan yenilikçi projelerde önemli bir etkiye sahiptir. Bu durum çeliğin mimarların en sevdiği malzeme haline gelmesini sağlamıştır.
Çelik en güvenilir yapı malzemeleri arasında yer alır. Milyonlarca yapının inşasında çelik kullanılmasının en önemli sebepleri; çeliğin ucuz, ulaşılabilir, dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır.
Çelik Kullanımının Avantajları Nelerdir?
- Çelik, yapının inşa sürecini hızlandırarak projenin kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlar.
- Düşük maliyetlidir.
- Dayanıklıdır ve direnci yüksektir.
- Özel projelerin hayata geçirilmesinde önemli katkıları vardır.
Çelik Ürünü Ne Zaman Popüler Oldu?
Çelik kullanımı 1. ve 2. Dünya Savaşları’nın arasındaki dönemde popülarite kazanmış ardından inşaat sektörünün vazgeçilmezi haline gelmiştir. Savaş sırasında kullanılan prefabrik yapıların ve silah depolarının inşasında çelik kullanılmıştır.
Çeliğin seri kullanımı sanayi devrimi ile başlamıştır. Sanayi devriminin ardından ortaya çıkan buharlı trenler için çelikten raylar üretilmiştir. Adı dünya çapında duyulmuş bir çok ikonik yapı çelik kullanılarak inşa edilmiştir. Petronas Kuleleri (Malezya), Burç Halife(Birleşik Arap Emirlikleri), Empire State (ABD), Eyfel Kulesi(Fransa) bu yapılar arasındadır.
Çelik Hangi Yapı ve Projelerda Kullanılır?
Çelik dayanıklı ve hafiftir ayrıca yüksek ağırlık taşıyabilme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle çelik çok katlı binalarda, köprülerde, spor salonlarında ve stadyumlarda, çatı projelerinde, ara kat projelerinde kullanılır aynı zamanda zemini zayıf yapıların taşıyıcı görevlerini üstlenir.
Çelik İnşaatlarda Neden Kullanılmaktadır?
Çelik statikte taşıyıcı sistem mimaride ise yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Çeliğin uygulama projelerinde kullanılmasının belli başlı birkaç sebebi vardır.
Çelik hafif olduğu için free form yapıların oluşturulmasında mimarların başyardımcısıdır. Uygulama projelerinde tercih edilme nedeni ise inşaat süresini kısaltması ve sökülüp takılabilme özelliğine sahip olmasıdır.
Çelik, yapının iskeletinde ve statik projelerinde kullanıldığı gibi betonla karıştırılarak betonarme formda yapının temelinde, ara katlarında, duvarlarda ve döşemelerde kullanılır. Anlattıklarımızın ışığında çeliğin günlük hayatımızda farklı şekillerde kullanıldığı sonucuna varabiliriz.
İNTAÇ MÜHENDİSLİK OLARAK ÇELİK PROJELERDE ÜST DÜZEY TECRÜBE İLE BİRÇOK BAŞARILI PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEKTEYİZ.
Son Yazılar
-
Silo Tasarımı
29 Temmuz 2024 -
Deprem Performans Analizi’nin Hesap Yöntemleri
12 Temmuz 2024 -
Deprem Performans Analizi Kullanılan Yöntemler
4 Temmuz 2024 -
Betonarme Hesap Statik Raporu
31 Ocak 2024 -
Çelik Hesap Statik Raporu
31 Ocak 2024 -
CFD Analiz Nedir?
22 Aralık 2023 -
CFD Analizin Faydaları Nelerdir?
22 Aralık 2023 -
Ard Germe Yöntemiyle Silo Güçlendirme
26 Eylül 2023 -
Konsol Döşemelerde Ard Germe Uygulaması
4 Eylül 2023 -
Betonarme Silolarda Ard Germe Uygulaması
22 Ağustos 2023 -
Ard Germe Elemanları
16 Ağustos 2023 -
Ardgerme ve Öngerme Nedir?
11 Ağustos 2023 -
Ön Germe Sistemi Nedir?
8 Ağustos 2023 -
Ard Germe’nin Tarihçesi
8 Temmuz 2023 -
Mimari Tasarım Ve Ard Germe İlişkisi
21 Haziran 2023