Blog
CFD Analizin Faydaları Nelerdir?
Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD),bilgisayarların ortamında akışkan davranışını inceleyen korunum yasalarına göre analiz etmeleri için kullanılan bilgisayar tabanlı analiz yöntemidir. CFD analizi, sıvı ve gazların akışı hakkında hız, basınç, yoğunluk,sıcaklık ve türbülans gibi akışkan problemleri tasarlamada analizle sonuçlanabilir.
Ayrıca, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) aynı zamanda havacılık, gemicilik, otomotiv ve enerji endüstrilerindeki alanlarda tasarlanan karmaşık sistemlerin sıvı ve gazların davranışını araştırmak için kullanılabilmektedir. CFD simülasyonları, hava şartları gibi çevresel faktörlerin bir sistemin performansı üzerindeki etkilerini analiz etmek için de uygulanmaktadır. CFD yöntemini kullanmanın en büyük nedeni ise, modelleme, tasarım ve operasyonla ilgili önemli konuları içeren gerçekçi çalışma koşullarının sağlamasını mümkün kılmasıdır. CFD analizinin faydaları aşağıdaki maddelerle şöyle sıralanmaktadır:
-CFD yöntemiyle, fiziksel deneylere ihtiyaç kalmadan bilgisayar ortamında sonuçların elde ederek yüksek maliyetlere gerek kalmamaktadır. Bunun sayesinde, daha kısa süre sonuçlara ve analizlere oluşmasını sağlayarak zaman tasarrufu sağlamaktadır.
-CFD analizinde tasarlanan modelde çıkan simülasyonunda gaz sızıntıları,kimyasal maddelerin yayılması ve oluşabilecek arızaları tehlikeli durumları simülasyonla görselleştirip modelin güvenlik hususlarının öngörülmesini ve standartlara uygun yapılmasına yardımcı olur.
-CFD analizini modellenen tasarımları optimize etmek ve verim performansını iyileştirmek için kullanılabilir.
-Akışkanlar dinamiğine farklı bakış açısı kazandırarak, fiziksel deneylerde gözlemlenmesi her açıdan zor olan karmaşık olayların üç boyutlu olarak görselle sonuçlanmasına yardımcı olur. Bunun gibi, CFD simülasyonları, çevresel etkilerinin bir sistemin performansı üzerindeki etkilerini görsel olarak analiz etmek için kullanılabilir. Bunun neticesinde davranışlarını incelenmesini sağlamaktadır.
-CFD, çeşitli senaryoların, koşulların ve tasarım değişikliklerinin fiziksel kısıtlamalar olmadan kolayca her türlü koşulları görmemizi olanak tanır. Bunun sonucunda, bu konuda ayrıntılı sonuçlarına göre iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır.
-CFD yaklaşımı bu amaca teorik veya deneysel diğer yöntemlerden daha iyi ulaşmayı sağlamaktadır.Örnek olarak, iklimlendirme alanında teknolojilerdeki gelişmeler, yaşam alanı içindeki akışa ilişkin giderek daha net bilgilere ulaşmamızı sağlamaktadır.
Özetle, seçili alanlarda CFD simülasyonlarının kullanılması, maliyet ve zaman tasarrufu, güvenlik unsurları, riskleri göz önğnde bulundurmada ve birçok yenilikçi tasarım bakış açısını keşfetme konusu dahil olmak üzere çok çeşitli faydalar sunmaktadır.
Son Yazılar
-
Silo Tasarımı
29 Temmuz 2024 -
Deprem Performans Analizi’nin Hesap Yöntemleri
12 Temmuz 2024 -
Deprem Performans Analizi Kullanılan Yöntemler
4 Temmuz 2024 -
Betonarme Hesap Statik Raporu
31 Ocak 2024 -
Çelik Hesap Statik Raporu
31 Ocak 2024 -
CFD Analiz Nedir?
22 Aralık 2023 -
CFD Analizin Faydaları Nelerdir?
22 Aralık 2023 -
Ard Germe Yöntemiyle Silo Güçlendirme
26 Eylül 2023 -
Konsol Döşemelerde Ard Germe Uygulaması
4 Eylül 2023 -
Betonarme Silolarda Ard Germe Uygulaması
22 Ağustos 2023 -
Ard Germe Elemanları
16 Ağustos 2023 -
Ardgerme ve Öngerme Nedir?
11 Ağustos 2023 -
Ön Germe Sistemi Nedir?
8 Ağustos 2023 -
Ard Germe’nin Tarihçesi
8 Temmuz 2023 -
Mimari Tasarım Ve Ard Germe İlişkisi
21 Haziran 2023